Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Intézet bemutatása

2024. augusztus 9.
A Pénzügyi és Számviteli Intézet, illetve tanszékei a gazdaságtudomány jelentős, a gyakorlati hasznosíthatóság, valamint a gazdálkodás üzleti szegmensének szempontjából is különösen fontos részterületeit képviselik.

Az Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet - a Pénzügyi és Számviteli Intézet elődje- 2000. július 1-jén jött létre, múltja azonban távolabbra nyúlik vissza, jogelődjeinek meghatározó szerepe volt a miskolci közgazdász képzés indításában, a Gazdaságtudományi Kar megalapításában. A Számvitel és Statisztika Tanszék 1987-ben alakult meg a Pénzügyi Tanszék 1988-ban kezdte meg működését.

 

2016-ig a Pénzügy, a Számvitel, valamint az Üzleti Statisztika és Előrejelzés tanszékek működtek az intézet keretein belül. Munkájuk során - hasonlóan a gazdálkodás gyakorlatához - a pénzügyi, a számviteli, a statisztikai, valamint az üzleti előrejelzéssel foglalkozó szakmai területek egymással jellemzően szoros egységet képező, kölcsönös hatásokat eredményező szegmensként jelennek meg. 2016. július 1-től átszervezés során a Nemzetközi Pénzügy Tanszék csatlakozott a Pénzügy, illetve a Számvitel tanszékhez. 

 

Tanszékeink a felsőfokú szakképzésben, az alap-, a mester-, valamint a doktori képzésben is jelentős oktatási feladatokat látnak el mind nappali, mind levelező formában megszervezett oktatásban, több karon. Az intézet látja el a következő szakok irányítását: 

  • Pénzügy és számvitel felsőfokú szakképzés, 
  • Pénzügy és számvitel alapképzés, 
  • Számvitel mesterképzés, illetve  
  • Pénzügyi menedzsment mesterképzés. 

 

Az intézet széleskörű szakmai kapcsolatrendszerre támaszkodva – többek között - a Magyar Könyvvizsgálói Kamarával, a Nemzeti Adó és Vámhivatallal, a Bankszövetséggel, a jelentős nemzetközi könyvvizsgáló cégekkel, valamint bankokkal, biztosítóintézetekkel együttműködve törekszik közös kutatásokra, oktatáshoz kötődő fejlesztésekre, a hallgatók szakmai gyakorlati lehetőségeinek bővítésére. Ennek támogatására jött létre az intézet tanirodája is 2011-ben, illetve 2018-ban a FINTELLIGENCE Pénzügyi Oktatási Centrum.

 

Az intézet oktatói az elméletileg megalapozott szakmai diszciplínák eredményeinek gyakorlati alkalmazásához kötődő ismeretek közvetítését tartják egyik meghatározó feladatuknak. Munkájukat a tudományos megalapozottság mellett a gyakorlatorientált probléma megközelítés, a szakszerűség, és változásokhoz történő rugalmas alkalmazkodás jellemzi. 

 

Pénzügyi Tanszék 

A Pénzügyi Tanszék 1989-ben alakult a Gazdaságtudományi Karon. 2002-től intézeti tanszékként az Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet keretében működik. 

Szakmai feladatai köze tartozik a pénzügyek témáihoz a tárgyak oktatása és az e területen folytatandó kutatási munka. 

 

A nappali tagozatos közgazdászok képzésén túl a tanszék részt vesz a levelező, a mérnök-közgazdász és MBA hallgatók oktatásában. Az oktatási program folyamatos korszerűsítése érdekében a hallgatók a megszerzett elméleti tudásukat a gyakorlatban is kipróbálják a szakmai gyakorlatok keretében. Az ott megszerzett tapasztalataik feldolgozására a diplomamunka megírása keretében kerül sor, amelynek színvonalas elkészítésében a tanszék oktatói rendszeres konzultációs lehetőségeket biztosítanak. 

A tananyagfejlesztésen túlmenően a fő kutatási témák a következő linken érhetőek el. 

A tanszék tudatosan törekszik nemzetközi kapcsolatrendszerének bővítésére. Több évre visszanyúló kapcsolatai vannak angol, francia, svájci és luxemburgi egyetemekkel, illetve vállalatokkal, amelyek elsősorban konferenciák, kutatási együttműködések, szakmai tanulmányutak formájában jelennek meg. 

 

A Pénzügyi Tanszék törekvése, hogy elméletileg megalapozott, a gyakorlatban jól használható tudást kapjanak a hallgatók egyetemünkön, amellyel megállják helyüket a munkaterületükön és megfelelnek az üzleti élet kihívásainak. 

 

Nemzetközi Pénzügyi Tanszék 

A Nemzetközi Pénzügy Tanszék a globalizált pénzügyi világban való eligazodáshoz nyújt hátteret a tanulmányaikat folytató - elsősorban - közgazdász egyetemi hallgatóknak. 

 A pénzügyi területet globálisan az egységesség irányába mutató szabályozottság, a nemzeti határokon való túlterjeszkedés jellemzi. Történik mindez úgy, hogy a digitális átállás hatására innovatív és összetett termékek jelennek meg, amelyek új kockázatokat hoznak magukkal. Az mai pénzügyi piacokon való tájékozódást a családi minták és az elődöktől átvett tapasztalatok már nem tudják biztosítani. A 21. században a pénzügyekkel foglalkozó szakembereknek a legfrissebb információkat tartalmazó tudásanyagra, az összefüggések felismerésének és a gyors alkalmazkodásnak a képességére van szüksége. 

 A fentieknek megfelelően a Nemzetközi Pénzügy Tanszék felvállalja: 

Széles körben, az általános pénzügyi kultúra fejlesztését. Ennek hátterét a Tanszék által létrehozott, országos FINTELLIGENCE Pénzügyi Kultúra Központ biztosítja.